Το πιο διάσημο αξιοθέατο της Βαρκελώνης είναι αδιαμφισβήτητα ο ''Εξαγνηστικός Ναός της Ιερής Οικογένειας'' ή αλλιώς ''Temlpo Expiatorio de la Sagrada Familia'', που αποτελεί όχι μόνο έμβλημα της πόλης αλλά και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η ''Sagrada Familia'' είναι μια μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, σχεδιασμένη από τον βαθιά θρησκευόμενο καταλανό αρχιτέκτονα Άντονι Γκαουντί και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ναό στον κόσμο που είναι αφιερωμένος στο όνομα της Παναγίας. Ωστόσο χρειάστηκε ενάμισης αιώνας προκειμένου να περατωθεί πλήρως ως έργο και πρόσφατα έγινε η τελετή εορτασμού της ολοκλήρωσής του, με τον δεύτερο υψηλότερο πύργο της βασιλικής της Σαγράδα, ύψους 138 μέτρων, να φωταγωγείται από ένα αστέρι 5,5 τόνων!
Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1882 και έκτοτε ανέλαβε να την ολοκληρώσει ο Άντονι Γκαουντί. Το έργο αρχικά ήταν μία ιδέα ενός βιβλιοπώλη από την Καταλονία, του Τζόσεπ Μαρία Μποκαμπέλα, που θέλησε να ξεκινήσει την κατασκευή της κρύπτης του ναού, συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου 1882, με την βοήθεια του αρχιτέκτονα Francisco de Pauladel Villar. Ο Γκαουντί ανέλαβε το έργο το 1883, αλλάζοντας δραστικά τα σχέδια και αφιερώνοντας πλήρως τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην κατασκευή του, ζώντας κατά κύριο λόγο μέσα στον ναό σαν ερημίτης. Δυστυχώς το 1926 απεβίωσε, με την ταφή του να γίνεται μάλιστα στη κρύπτη της Σαγράδα, καταφέρνοντας να έχει ολοκληρώσει μόνο το 15-20% της κατασκευής!
Ο καθεδρικός ναός ήταν το φινάλε μιας απίθανης Μοντερνιστικής καριέρας και βρισκόταν υπό συνεχή κατασκευή από τότε. Μετά το θάνατο του Γκαουντί, η διαδικασία συνεχίστηκε υπό τη διεύθυνση του Domènec Sugrañes i Gras ενώ στην συνέχεια διακόπηκε από το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου το 1936. Τμήματα της ημιτελούς βασιλικής, μοντέλα του Γκαουντί καθώς και το εργαστήριό του καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις επιδρομές των Καταλανών αναρχικών. Το σημερινό σχέδιο είναι βασισμένο σε ανακατασκευασμένες εκδοχές των χαμένων σχεδίων του Γκαουντί, με την προσθήκη μοντέρνων προσαρμογών διαφόρων αρχιτεκτόνων, που πολλές φορές με την εφαρμογή τους προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στους κατοίκους της πόλης καθώς θεώρησαν ότι παρεκκλίνουν πολύ από το όραμα του καταλανού αρχιτέκτονα. Από το 1940 οι αρχιτέκτονες Francesc Quintana, Isidre Puig Boada, Lluís Bonet i Gari και Francesc Cardoner ανέλαβαν να συνεχίσουν την κατασκευή της Σαγράδα ενώ ο φωτισμός της εκκλησίας σχεδιάστηκε από τον Carles Buigas.
Στόχος των Καταλανών ήταν η κατασκευή να ολοκληρωθεί το 2026, 100 χρόνια δηλαδή μετά από τον θάνατο του Γκαουντί ώστε να τιμηθεί η επέτειος του. Τελικά πέντε χρόνια νωρίτερα το έργο της Σαγράδα Φαμίλια είναι έτοιμο, καθιστώντας την μνημείο ''αναγκαίας επίσκεψης'' στην Βαρκελώνη. Ωστόσο συμπληρωματικές εργασίες υπολογίζεται πως θα διεξάγονται μέχρι και το 2026, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο καθώς τα έσοδα από τους επισκέπτες είναι αυτά που θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα και λόγω πανδημίας , ο αριθμός της προσέλευσης τους στο μεγαλειώδες αυτό μνημείο έχει μειωθεί αισθητά. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο υπόγειο της εκκλησίας λειτουργεί ένα μικρό μουσείο, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει το αρχικό σχέδιο που οραματίστηκε ο Γκαουντί και είχε αναπαραστήσει μάλιστα με σακουλάκια τσαγιού!
Ο εντυπωσιακός τρούλος της βασιλικής /EPA/Enric Fontcuberta
Googlepics
Πηγή άρθρου: https://el.wikipedia.org/
Комментарии