Η Πέτρα, η σκαλισμένη με ψαμμίτη πόλη της Ιορδανίας θεωρείται ευρέως η πρωτεύουσα του Βασιλείου των Ναβαταίων, ενός αρχαίου αραβικού πολιτισμού που άνθισε στη βόρεια Αραβία και το νότιο Λεβάντε μεταξύ περίπου 312 π.Χ. και 106 μ.Χ. Σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Ωστόσο, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, βρίσκονται τα ερείπια ενός μυστηριώδους οικισμού που κάποτε αποτελούσε σημαντικό κέντρο του πολιτισμού τους. Μία πόλη, για την οποία πριν από τις αρχαιολογικές ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών, λίγα ήταν γνωστά για αυτή και τον αρχαίο πολιτισμό της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος άφησε πίσω του τεράστια λαξευμένα μνημεία στην απέραντη έρημο.
Η αρχιτεκτονική τους παράδοση επηρεάστηκε από τις κουλτούρες της Μεσοποταμίας αλλά και από τους Έλληνες. Σκάλιζαν τις προσόψεις των ναών τους και τάφους σε βραχώδεις πλαγιές, και, αν και υπάρχουν πολλά δείγματα επιγραφών, δεν έχει βρεθεί σημαντικός όγκος κειμένων και γραμματείας.
Η πόλη Hegra γνωστή ως Mada’in Salih, κάποτε αποτελούσε έναν ακμάζοντα διεθνή εμπορικό κόμβο κατά μήκος μιας αρχαίας εμπορικής οδού που συνέδεε την Περσία με την Ανατολή και με τον μεσογειακό κόσμο στα δυτικά. Η γύρω περιοχή του al-Ula είναι ένα εκπληκτικό τοπίο με αρχαία ερείπια και τάφους χιλιετιών, που μετά από 2.000 περίπου χρόνια έχουν παραμένει σχεδόν ανέγγιχτα μέχρι σήμερα.
Ο βραβευμένος με το αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker το 2008, Γάλλος αρχιτέκτονας, Jean Nouvel, πρόσφατα παρουσίασε το έργο του με το όνομα Sharaan Resort in the AlUla – ένα θέρετρο στην καρδιά της ερήμου που βασίζεται στα «αρχιτεκτονικά θαύματα» της φύσης όπως τα είδε στην Hegra, το πρώτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Σαουδικής Αραβίας.
Το έργο εξυμνεί την εξαιρετική ομορφιά των πολιτισμών, και όπως δήλωσε ο Jean Nouvel συγκινημένος από την ομορφιά και το μυστήριο που κρύβει αυτός ο τόπος: «το έργο μας δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο αυτό που κατάφερε να διασώσει η ανθρωπότητα και ο χρόνος. Πρέπει να εξυμνήσει τη μεγαλοφυΐα των Ναβαταίων».
Πρόκειται σύμφωνα μα λεγόμενά του για μια πραγματική πολιτιστική πράξη και το θέρετρο έχει στόχο να διαφυλάξει όλες εκείνες τις ιστορίες που αποκαλύπτουν αυτό τον συγκλονιστικό παρελθοντικό πολιτισμό. Η ανάπτυξη του θερέτρου εντάσσεται στο σχέδιο της Royal Commission για την ενθάρρυνση του παγκόσμιου τουρισμού στην περιοχή.
«Η έρημος AlUla αξίζει να αποκτήσει έναν πιο σύγχρονο χαρακτήρα» δήλωσε ο Nouvel. «Ο οραματισμός του μέλλοντος είναι μια ατελείωτη υποχρέωση που απαιτεί από εμάς να είμαστε παρόντες σε όσα συμβαίνουν τώρα, καθώς και να επικαλούμαστε το παρελθόν».
Το σχέδιο του Sharaan Resort εκτός από θέρετρο, μπορεί κανείς να το αντιληφθεί ως ένα μουσείο που θα αναδεικνύει τον φυσικό πλούτο της περιοχής, στην οποία ο άνεμος και η άμμος σαν τους πιο ιδιοφυείς καλλιτέχνες έχουν σκαλίσει πάνω στους τεράστιους ογκόλιθους.
Το Sharaan Resort in the AlUla θα περιλαμβάνει 40 δωμάτια και τρεις βίλες ενώ η είσοδος του ξενοδοχείου θα γίνεται μέσα από μια κυκλική αυλή λαξευμένης στην πλαγιά του ψαμμίτη. Από το σημείο αυτό θα τοποθετηθεί μια σειρά δωματίων γύρω από έναν κεντρικό άξονα ύψους 80 μέτρων. Κάθε σουίτα θα έχει τοίχους από ψαμμίτη που στόχο έχουν τη δημιουργία άμεσης σύνδεσης με την πρώην πόλη των Ναβαταίων.
Ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής που όπως υπόσχεται το αρχιτεκτονικό γραφείο θα προσφέρει μια συναισθηματική και συναρπαστική εμπειρία, ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο. Ένα μέρος που περικλείει τη μουσικότητα αλλά και τη δύναμη και σκληρότητα του τοπίου. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024.
Πηγή άρθρου :
Πηγές εικόνων :
Comentarios